Zajímavosti

4 masové speciality na gril

Chystáte se s přáteli grilovat a přemýšlíte, čím je překvapit a jaké dobroty na gril připravit? Rozhodně vyzkoušejte grilované mořské plody, myslete také na klasiku v podobě domácích hamburgerů a vyzkoušejte kuřecí nebo vepřové maso s netypickým kořením. Uvidíte, že si opravdu pochutnáte a vaši blízcí budou okouzleni jednoduchými, ale chutnými recepty.

Kuřecí na kardamonu

Potřebujete

500 g kuřecích prsou

5 lžic olivového oleje

půl lžičky kardamonu, zázvoru a kari

lžička ořechů a čerstvé bylinky

sůl a pepř

Postup

Kuřecí maso nakrájejte na plátky, osolte, mírně opepřete a vložte do marinády, kterou připravíte smícháním olivového oleje, strouhaných ořechů, koření a čerstvých bylinek dle chuti. Nechte alespoň dvě hodiny v lednici a při grilování použijte brikety, díky kterým bude oheň dlouho žhnout a maso se tak bude propékat pomalu a rovnoměrně.

Kotlety s kurkumou

Potřebujete

500 g vepřové kotlety

100 ml oleje

půl lžičky kurkumy, mletého zázvoru, pepře a špetku chilli

hrst bazalky, saturejky a petrželky

4 stroužky česneku a lžička citrónové šťávy

Postup

Kotlety pořádně naklepte a vložte do marinády. Tu si připravte smícháním oleje, bylinek, koření a prolisovaného česneku. Přidejte i citrónovou šťávu. Kotlety nechte v marinádě asi 3 hodiny. Grilujte doměkka na rozpáleném grilu, grilovacím kameni nebo také na mřížce v krbu.

Burger s pažitkovým dipem

Potřebujete

500 g mletého hovězího masa

olivový olej, sůl a pepř

na dip

3 lžíce zakysané smetany, lžíce pažitky, sůl

Postup

Maso smíchejte se solí a pepřem. Prohněťte a vytvořte burgery. Grilujte z obou stran na grilu, kde můžete topit dřevěným uhlím, ale mnohem víc se osvědčily dřevěné brikety. Jedná se o ekologické topivo, které je naprosto bez chemie. Poté ze zakysané smetany, pažitky a špetky soli připravte osvěžující dip. Podávejte v housce se zeleninou.

Speciální krevety

Potřebujete

10 velkých krevet

2 stroužky česneku a petržel

šťáva z citronu a lžíce olivového oleje

na omáčku

400 ml pasírovaná rajčata

česnek, olivový olej a starší pečivo

Postup

Krevety oloupejte, smíchejte s česnekem, olivovým oleje, šťávou z citronu a petrželkou. Napichujte na špejle a opékejte na grilu. Omáčku si připravte smícháním pasírovaných rajčat, česneku a přidáním staršího pečiva. Rozmixujte a podávejte jako salsu ke krevetám.

Vyzkoušejte nové recepty a pozvěte přátele, kterým připravíte příjemné posezení a zážitek pro všechny jejich chuťové buňky. Nebojte se grilovat na briketách, které jsou efektivnější než obyčejné dřevo. Co se týče alternativ k používání dřeva, existuje varianta i k večernímu posezení u krbu. Pro tyto okamžiky zvolte využití dřevěných pelet, jistě budete nadšeni.

Komentáře